2018: Onderzoek naar actieve Gemeentevorming

Ga hier naar de enquete.

Gemeentevorming is noodzaak!

Kerkelijke gemeenschappen hebben het lastig. Ze staan onder druk. We komen uit een tijd van grote sociale samenhang en afhankelijkheid. Tegenwoordig gaat bijna alle sociale communicatie digitaal en afhankelijk zijn we alleen nog maar van internet. Het mag duidelijk zijn dat we niet meer in dezelfde tijd leven.

Maar de kerk draait, is afhankelijk van, een warme kring van leden die actief meehelpen om het kerkelijke leven op niveau te houden. Hoe houden we nog het gemeenschappelijke relevant voor deze verschillende generaties, met een zeer verschillend wereldbeeld en opgegroeid in zo andere tijd?

Literatuurstudie

In de literatuur kom je wel het een en ander tegen, en toch verbaasd het mij hoe weinig er beschikbaar is. Zelf ben ik dol op allerlei handboeken over uiteenlopende thematieken omdat deze een mooie kapstok bieden. Daarmee kun je (nieuwe) situaties gemakkelijker doorgronden en geven ze relevante opties en mogelijkheden hoe te reageren in die situaties. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Het lijkt echter wel alsof we als kerk, als christelijk nederland, toch nog moeten uitvinden waarom ‘de kerk’, ‘de gemeente’, zo belangrijk is. Laat staan dat we weten hoe zo’n gemeente te vormen en wat dit voor rechten en plichten geeft van deelnemers aan deze gemeenschap. Waarom hebben we elkaar nodig? En wat betekent loyaliteit en trouw ten opzichte van mijn eigen identiteit, voorkeuren en wensen? Is samen niet alleen maar lastig als je snel wilt gaan?

Onderzoek

Met het veldonderzoek hoop ik een eerste indruk te krijgen van de huidige stand van zaken. Ik hoop ook zeker relevante en bruikbare informatie te vinden voor verder onderzoek en advies. Want alleen met literatuur en een pakkende theorie zijn we er niet. We hebben wat mij betreft geen tijd te verliezen om zo snel mogelijk stappen te zetten in de juiste richting. De richting van aansprekende gemeenschappen die relevant en waardevol zijn.

Resultaten

Resultaten van het onderzoek zullen als artikelen op deze site verschijnen. Houd daarom de website in de gaten, of ga naar volg VIANOVUS-kerkadvies op facebook of Bernhard Vosselman op LinkedIn. Meer informatie of vragen, mail of bel gerust.

Lezingen, adviesgesprekken en heidagen met betrekking tot dit thema zijn uiteraard beschikbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *